Blog

BDSM

2023.12.02 09:24
BDSM

Minden, amit tudni akartál, de nem mertél megkérdezni. 


A Szürke ötven árnyalata elképesztő sikere óta a BDSM még nagyobb népszerűségnek örvend. Azonban – ahogyan az általában jellemző – a könyv és a film más képet fest, mint ahogy az a valóságban kinéz. A BDSM jelenségét számtalan előítélet, félelem, valamint alapvetően téves információ jellemzi. Amennyiben téged is érdekel a téma, ez a cikk neked szól. Összegyűjtöttünk mindent, amit tudni akartál, de nem mertél megkérdezni a téma kapcsán.

Mi az a BDSM?

A rövidítés a megkötözés-fegyelem, behódolás-dominancia, valamint szadizmus-mazochizmus szavakat takarja. Ez tehát az összefoglalója az ide tartozó fétiseknek, vágyaknak. Kezdjük tehát ezekkel.

A megkötözés magától értetődő, a kikötözött, fizikailag visszatartott állapot a szex során. A fegyelem része pedig a fegyelmezésre és büntetésre utal, előre megbeszélt szabályok alapján. A behódolás és dominancia a szex során az uralkodó és a behódoló szerepekre utal. A szadizmus és mazochizmus pedig a szex során átélt vagy okozott fájdalom élvezete.

A fentiek elsőre idegennek hangozhatnak, azonban kicsit jobban belemélyedve a témába a legtöbb ember talál olyan aspektust, ami bizony vonzó lehet a hálószobában. Mielőtt azonban úgy döntenél/döntenétek, hogy megér egy próbát, nagyon fontos tisztában lenni a szabályokkal.

BDSM szabályok

Annak érdekében, hogy a BDSM biztonságos és mindkét fél számára élvezetes legyen, fontos, hogy őszintén beszéljünk a témáról. Ezt pedig érdemes a szabályok és keretek felállításával kezdeni. Mit értünk ez alatt?

Elsődlegesen, a beleegyezés egyértelműen alapja az egésznek. Méghozzá nem csak a játékokat megelőzően, hanem annak során folyamatosan. Ehhez kapcsolódóan fontos egy jelző szóban megegyeznetek, mellyel a felek bármikor azonnal megállíthatják a játékot. Itt érdemes a ’nem’ szót elkerülni, hiszen a dominancia és behódolás részeként a könyörgés és az ellenállás alapvető. Sok páros használja a jelzőlámpáknak megfelelő zöld, sárga és piros jelzést. Ennek használatakor a zöld a beleegyezést, a piros a megálljt, a sárga pedig az odafigyelés melletti folytatást, esetleg lassítást jelenti. Ezt természetesen a BDSM első kipróbálása előtt kell kitalálnotok a biztonságos rendszer részeként.

Másodlagosan, nagyon fontos, hogy az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek semmiképpen se keveredjenek BDSM játékokkal. Azon túl ugyanis, hogy ezzel tehetitek biztonságossá a dolgot, az alkohol szükségessége annak a jele lehet, hogy nem álltok készen erre az élményre.

Konkrét példák

Természetesen a BDSM körébe számos játék tartozik, alább találhattok néhányat a legnépszerűbben közül, melyek pontosabb és részletesebb képet adhatnak a témáról.

  • Kikötözés, nyakörv: ide tartozhat az ágyhoz való kikötözés, a nyakörv és egyéb láncok, kötelek használata. Lényege a fizikai korlátozás, amely a kiszolgáltatottságot és a dominanciát segíti elő.
  • Bilincs: a kikötözéshez hasonlóan a fizikai korlátozás nagyszerű eszköze. A szexshopokban számos változat közül választhattok, kimondottan jellemzőek a plüss borítású, élénk színű darabok.
  • Szembekötés: a fentieken kívül a szembekötés szintén a kiszolgáltatottság érzését erősíti, valamint nagyszerű kezdés lehet a dominancia-behódolás kettősségének felfedezésében. Mivel fájdalommentes és nem az extrém lehetőségek egyike, kezdők számára jó ötlet lehet.
  • Fenekelés: itt már a fizikai fájdalom is megjelenik, azonban valamennyire visszafogott formában. Mindezt bizony rengetegen élvezik a szex során, valamint nagyszerűen összeköthető a különböző szabályokhoz társított büntetésekkel is.
  • Fojtogatás: ez már kicsit extrémebb kategória, talán nem kezdőknek való. Ez is a dominancia remek eszköze, amennyiben a behódoló fél élvezi a fojtogatást – legyen szó lágyabb vagy erősebb változatáról.
  • Orgazmus visszatartása: ennek lényege, hogy a partnert az orgazmus határáig elvigyük, azonban ne engedjük a csúcsra eljutni. Ennek kipróbálásához ideális lehet különböző szexjátékokat is beszerezni.

A fentiek a kevésbé extrém kategóriába tartoznak, melyek a kezdők fantáziáját is könnyedén megmozgathatják. Sokan azonban továbbra is szkeptikusak a téma kapcsán. Ezzel nincs is semmi baj, számukra azonban érdekes lehet a BDSM-et kedvelők véleményét is meghallgatni. Azaz, hogy vajon mi is annyira élvezetes ezekben a játékokban.

Miért élvezik annyian?

Jogosan merülhet tehát fel a kérdés, hogy vajon miért élvezik annyian a BDSM játékokat. Természetesen ez nagyon egyéntől függ, valamint a konkrét fétisektől is. Alapvetően azonban az ezt kedvelők jelentős része érzi magabiztosabbnak és erősebbnek magát azáltal, hogy ezeket a nem hétköznapi szexuális fantáziákat kiélheti a hálószobában. Valamint ezen szükségletek felismerése saját magunk pontosabb megismerését is elősegíti. Összességében tehát sokaknak segít egy pozitívabb, erősebb és magabiztosabb énkép és szexualitás kialakításában.

Emellett párként sokan érzik azt, hogy a kapcsolatuk is elmélyült, valamint sokkal őszintébb lett. Ezt valószínűleg a BDSM-et megelőző beszélgetések, valamint sok esetben a kiszolgáltatott helyzet és az ahhoz szükséges bizalom is elősegítik. Hiszen valljuk be, amennyiben szívesen kipróbálnánk a fenti példák bármelyikét, nem feltétlenül a legkényelmesebb erre rákérdezni partnerünknél. Az tehát, ha ez nem okoz gondot a kapcsolatban, bizony mindenképpen erős bizalmat jelent.

Hogyan vágjunk bele?

Amennyiben a fenti részletek és lehetőségek felkeltették az érdeklődésedet, jogos lehet a kérdés, hogy mégis hogyan próbáljuk ki első alkalommal. Ahogyan a szabályok között már említettük, kulcsfontosságú, hogy őszintén tudjatok beszélni a témáról. Amennyiben valamelyikőtök nem annyira érzi elfogadhatónak, semmiképpen se próbáljátok ki. Ha azonban mindketten nyitottak vagytok a kísérletezésre a hálószobában, nektek való lehet a BDSM. Ebben az esetben jó hírünk van számotokra: a neten számos BDSM tesztet találhattok, amely részletes kérdések segítségével segít kitalálni, hogy a BDSM mely ágait élvezhetitek nagy valószínűséggel. Ezek nem páros tesztek, tehát mindkettőtöknek külön kell majd kitöltenie. Az eredmények alapján pedig megláthatjátok, hogy hol vannak a közös pontok, melyekkel elkezdhetitek a kísérletezést.

Természetesen a teszt nélkül is belevághattok ebbe az izgalmas kalandba, azonban érdemes lehet kicsit elmélyülni a témában. Akár a különböző lehetőségek és kategóriák ismerete, akár konkrét élménybeszámolók felkutatása is jó ötlet lehet. Mindezzel ugyanis magabiztosabban próbálhatjátok majd ki, valamint a szerzett információk saját preferenciáitok megismerésében is segíthet. Ezek ismeretében pedig sokkal nagyobb eséllyel lesznek már az első kísérletezések mindkettőtök számára élvezhetőek.

 

A BDSM népszerűsége a fenti bemutató után talán kicsit érthetőbbé vált számodra. Hiszen a különböző szexuális fantáziák kiélése minden kapcsolatot könnyedén fel tud pezsdíteni. Tehát akár új dolgok kipróbálása, akár a szexuális élet javítása a cél, jó ötlet lehet még mélyebbre beleásni magadat a témába.